Indijci preuzimaju KAP?

Bez autora
Sep 15 2011

Indijska kompanija Vedanta Resources ozbiljno je zainteresovana da preuzme upravljanje podgoričkim Kombinatom aluminijuma. Uprava Kombinata aluminijuma mora do kraja ovog mjeseca državi da predstavi plan za rješavanje problema u ovoj kompaniji i da trasira smjernice razvoja. To može biti prelomna tačka za budućnost KAP-a. Ukoliko Vlada ne bude zadovoljna sa predočenim planom - spremni su da razgovaraju oko ulaska trećeg partnera. Vedanta je u komunikaciji sa crnogorskom Vladom iskazala spremnost da uloži u proizvodne i prerađivačke kapacitete KAP-a i u nekom srednjem roku riješi ključni problem - trajno snadbijevanje strujom podgoričke fabrike. Da se radi o ozbiljnim namjerama Indijaca, svjedoči podatak da je je za račun Vedante, posljednjih nekoliko dana, različiti posrednici kupili oko šest odsto akcija KAP-a. Po prirodi stvari, to je uticalo na rast akcija podgoričke fabrike. Stoga je cijena akcije KAP-a za kratko vrijeme porasla sa 2 eura na 3,4 eura za akciju.

Indijci preuzimaju KAP?Indijska kompanija Vedanta Resources ozbiljno je zainteresovana da preuzme upravljanje podgoričkim Kombinatom aluminijuma, potvrdilo je Portalu Analitika više izvora iz Vlade.

Uprava Kombinata aluminijuma mora do kraja ovog mjeseca državi da predstavi plan za rješavanje problema u ovoj kompaniji i da trasira smjernice razvoja. To može biti prelomna tačka za budućnost KAP-a. Ukoliko Vlada ne bude zadovoljna sa predočenim planom - spremni smo da razgovaramo oko ulaska trećeg partnera, kazao je izvor Portala.

Vedanta je u komunikaciji sa crnogorskom Vladom iskazala spremnost da uloži u proizvodne i prerađivačke kapacitete KAP-a i u nekom srednjem roku riješi ključni problem - trajno snadbijevanje strujom podgoričke fabrike.

Da se radi o ozbiljnim namjerama Indijaca, svjedoči podatak da je je za račun Vedante, posljednjih nekoliko dana, različiti posrednici kupili oko šest odsto akcija KAP-a. Po prirodi stvari, to je uticalo na rast akcija podgoričke fabrike. Stoga je cijena akcije KAP-a za kratko vrijeme porasla sa 2 eura na 3,4 eura za akciju. Brokeri ocjenjuju da je cilj indijske kompanije da na berzi obezbijedi kupovinu 21 odsto akcija kako bi sa Vladinih 29,36 posto imala kontrolni paket akcija podgoričke fabrike.

Našoj javnosti indijska kompanija je poznata kao učesnik na tenderu za privatizaciju KAP-a iz 2005. godine na kojem je zauzela četvrto mjesto. Na istom tenderu, pobijedio je aktuelni ruski vlasnik CEAC, čijim dosadašnjim upravljanjem nijesu ni malo zadovoljni predstavnici izvršne vlasti.

Iz Vlade je Portalu kazano da uprava Kombinata aluminijuma mora da do kraja ovog mjeseca da predstavi plan za rješavanje problema u ovoj kompaniji i da trasira smjernice razvoja.

- Ukoliko Vlada ne bude zadovoljna sa predočenim planom- spremni smo da razgovaramo oko ulaska trećeg partnera, kazao je izvor iz Vlade. To praktično znači da bi indijska kompanija već do kraja oktobra mogla da uđe u upravu KAP-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik